Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

"Και κλάμα οι κύριοι..." Έτοιμος ο νέος Καποδίστριας. Τον Ιανουάριο οι προτάσεις, το Μάρτιο το νομοσχέδιο

Το πόρισμα της επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών για τον Καποδίστρια 2, θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο για διαβούλευση στις πρώτες ημέρες του νέου έτους και όπως όλα δείχνουν οι αλλαγές που προτείνονται είναι σαρωτικές.
Σύμφωνα με την πρόταση, η διοίκηση του δήμου θα ασκείται από ειδικευμένο υπάλληλο -μετακλητό ή επί θητεία - και όχι πια από τον δήμαρχο, ο οποίος θα έχει εποπτικό ρόλο των υπηρεσιών λόγω του μεγέθους των τοπικών αυτοδιοικήσεων Α’ βαθμού. Ο υπάλληλος αυτός θα είναι κάτι σαν γενικός γραμματέας, η αξιολόγηση του οποίου θα γίνεται μέσα από ειδικές διαδικασίες.

Η πρόταση της επιτροπής προβλέπει ακόμη τοπικούς αντιδημάρχους για κάθε πρώην δήμο του Καποδίστρια όπως επίσης και τοπικά συμβούλια για κάθε τοπικό διαμέρισμα του Καποδίστρια 1. Μ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται στο δημοτικό συμβούλιο η εκπροσώπηση όλων των πρώην δήμων που συνενώνονται. Ασαφής είναι η παράγραφος της πρότασης που αναφέρει ότι από το μέγεθος του δήμου που θα προκύψει εξαρτώνται και οι αρμοδιότητες που θα δοθούν στον δήμο, όπως επίσης μείζον και ασαφές είναι το ζήτημα της φορολογικής αποκέντρωσης των ΟΤΑ.
Τι σημαίνει αυτό; Στις κυβερνητικές προθέσεις είναι ένα μέρος της φορολογίας να μεταφερθεί ως έσοδο απευθείας στους δήμους, οι οποίοι θα έχουν ταυτόχρονα και την ευθύνη για την είσπραξη του. Αυτό σημαίνει ότι θα αποκτήσουν ένα παραπάνω κίνητρο για να κυνηγούν και οι ίδια τα φορολογικά έσοδα. Ωστόσο, για την ολική αυτή αλλαγή στους τρόπους χρηματοδότησης των δήμων δεν δίνονται λεπτομέρειες ούτε συγκεκριμένα χρονοδιογράμματα.
Να σημειωθεί ότι οι προτάσεις της Επιτροπής που θα περιγράφουν τον τρόπο λειτουργίας των νέων δήμων αλλά και τις αρμοδιότητές τους πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα λίγο πριν το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ τον Ιανουάριο (18-20/1 στην Αθήνα), ενώ η συζήτηση για τον αριθμό των δήμων και των περιφερειών (οι νομαρχίες θα μετατραπούν σε νομαρχιακά διαμερίσματα) θα ξεκινήσει αμέσως μετά προκειμένου το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή το Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: